Исследование влияния физических факторов на активность биосурфактантов, продуцируемых штаммами Pseudomonas aeruginosa КИБ, Rhodoccus ruber КЛ4. Pseudomonas aeruginosa КИБ, Rhodoccus ruber КЛ4 штамдарынан бөлініп алынатын биосурфактанттардың белсенділігіне (Experimental biology, 2015)
Установлено, что штаммы Rhodoccus ruber КЛ4, Pseudomonas aeruginosa КИБ продуцируютбиосурфактанты при выращивании на гидрофобных (гексадекан) и гидрофильных (глюкоза) субстратах. По результатам ИК спектроскопии полученные биоПАВ отнесли к классу гликолипидов. Изучено влияниефакторов окружающей среды таких как: температура, pH среды, концентрация минеральных солей, на активность биосурфактантов. Установлено, что биоПАВ остаются активными в интервалах температуры от 4 до 50оС, pH от 6-9,5; однако добавление минеральных солей приводит к резкому снижению активностибиосурфактантов.Rhodoccus ruber КЛ4, Pseudomonas aeruginosa КИБ штамдары биосурфактанттарды гидрофобты(гексадекан) жəне гидрофилді (глюкоза) субстраттарда бөліп шығаратыны анықталды. ИҚ спектроскопия əдісі арқылы алынған спектрлердің нəтижесінде осы биоББЗ гликолипидтер классына жатқызылды. Биосурфактанттардың белсенділігіне қоршаған ортаның факторларының (температура, ортаның рН-ы,минералды тұздардың концентрациясы) əсері зерттелді. ББЗ температураның 4-50оС, рН-тың 6-9,5 аралығында белсенді болады, ал минералды тұздар биосурфактанттардың белсенділігін бірден төмендетеді.
Keywords: биосурфактанты; гликолипиды; ИК спектры; индекс эмульгирования; pH; минеральные соли.биосурфактанттар; гликолипидтер; ИҚ спектрлер; эмульгирлену индексі; рН; минералды тұздар