Изучение генов устойчивости к бурой ржавчине с помощью молекулярных маркеров у мягкой пшеницы (Triticum aestivum L.) Молекулалық маркерлер арқылы жұмсақ бидайда (Triticum aestivum L.) қоңыр татқа төзімді гендерін зерттеу (Experimental biology, 2015)
С помощью молекулярных SCAR и STS-маркеров Iag95, Lr28, csLV34, Sr39, VENTRIUP-LN2, WMS382проведен скрининг сортообразцов и линий местной селекции на устойчивость к бурой ржавчине по генам Lr26,Lr28, Lr34, Lr35, Lr37 и Lr50. У 9 сортообразцов и диких видов - T. timopheevii и T. kiharae по специфическим продуктам амплификации ДНК было обнаружено наличие гена Lr26. У 19 сортообразцов, в том числе и линий имели ген Lr34, ген Lr35 был выявлен только у дикого вида Ae. kotschyi, а ген Lr37 был обнаружен в интрогрессивной линии л-344 и у диких видов Ae. ventricosa, T. timopheevii, T. kiharae. Ген Lr50 был обнаружен у 21 из изучаемых 50 образцов пшеницыАлғаш рет SCAR жəне STS молекулалық маркерлерді Iag95, Lr28, csLV34, Sr39, VENTRIUP-LN2, WMS382қолдану арқылы жергілікті селекция сортүлгілеріне жəне линияларға қоңыр тат ауруына төзімді Lr26, Lr28,Lr34, Lr35, Lr37 жəне Lr50 гендеріне скрининг жүргізілді. ДНҚ амплификациясы нəтижесінде түзілген өнім бойынша 9 сортүлгіде жəне жабайы түрлерде - T. timopheevii, T. kiharae Lr26 гені анықталды. 19 сортүлгі мен линияларда Lr34 гені, Lr35 гені жабайы түр – Ae. kotschyi, Lr37 гені интрогрессивті линия л-344 пен жабайы түрлер – Ae. ventricosa, T. timopheevii, T. kiharae идентификацияланды. Зерттеліп отырған 50 сортүлгілерінің 21 үлгісінде Lr50 гені табылды.
Keywords: бурая ржавчина; SCAR; STS; маркеры; устойчивость; ген; ДНК; пшеница. қоңыр тат ауруы; STS маркерлер; төзімділік; ДНҚ; бидай