Влияние различных доз химически модифицированного цеолита на микробиологическую активность нефтезагрязненной почвы. Химиялық модифицирленген цеолиттің əртүрлі мөлшерінің мұнаймен ластанған топырақтың микробиологиялық белсенділігіне əсері (Experimental biology, 2015)
Исследования показали, что внесение цеолита в нефтезагрязненную почву благоприятно влияет на спонтанную микрофлору: значительно увеличивается доля гетеротрофных бактерий, актиномицетов иуглеводородокисляющих микроорганизмов, последним, как известно, принадлежит решающая роль в утилизации углеводородов нефти. Численность микромицетов снижается. Самыми эффективными дозамивносимого цеолита были 5,0 и 7,5 т/га. При этих же параметрах отмечалась высокая каталазная и дегидрогеназная активностьЗерттеу нəтижелері мұнаймен ластанған топыраққа цеолитті енгізу топырақ микрофлорасына оңтайлы əсер ететінін көрсетті: гетеротрофты бактерия белгілі мөлшерде өскен, актиномицет жəне көмірсутектотықтырғыш микроорганизмдер, соңғысы, белгілі болғандай, мұнай көмірсутектерін жоюда шешуші қызмет атқарады Микромицеттер мөлшері төмендейді. Енгізілген цеолиттің ең тиімді мөлшері 5,0 жəне 7,5 т/га. Осы параметрлер бойынша жоғары каталаздық жəне дегидрогеназалық белсенділік байқалды
Keywords: модифицированный цеолит; нефть; почва; каталаза; дегидрогеназа. модифицированный цеолит; дегидрогеназа