ҚЫЗЫЛ ИЕК ЭПИТЕЛИЙІНІҢ ҰЙЫМДАСУ ҚҰРЫЛЫМЫНА ƏРТҮРЛІ ДОЗАДАҒЫ ХЛОРЛЫ КАДМИЙДІҢ ƏСЕР КӨРСЕТУ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ (Experimental biology, 2015)
Қоршаған ортаның ластануына байланысты ағзаға түскен хлорлы кадмийдің дозаларына тəуелді қызыл иек эпителийіне əсер көрсетіп, оның құрылымында дамыған едəуір өзерістер токсиннің дозасына тəуелді жүретіні эксперименттік жолмен зерттелген.Хроническое воздействие хлористого кадмия приводит к значительному нарушению структурной целостности ткани десны, увеличению межклеточного пространства и снижению объемной плотностидесмосомальных контактов, расширению интерстиция, уменьшению интенсивности гемато-тканевого обмена, который вызывает угнетение транспорта лимфы из десны.
Keywords: хлорлы кадмийд; қызыл иек; воздействие хлористого кадмия