ОСОБЕННОСТИ РАСПРОСТРАНЕНИЯ, РОСТА И РАЗВИТИЯ МАССОВЫХ ВИДОВ ВОДНЫХ МОЛЛЮСКОВ р. ШУ (Experimental biology, 2015)
Впервые проведен анализ распределения массовых видов брюхоногих моллюсков в бассейне р. Шу. Изучены экологические особенности распространения, размножения и развития пресноводных моллюсков бассейна реки Шу. Изучена морфология кладок яиц массовых видов моллюсков. На основе анализа динамики размерно-возрастного состава популяций в вегетационный период определены сроки стадий жизненного цикла для 5 видов моллюсков.Алғаш рет Шу өзені бассейнінде кең таралған бауыраяқты моллюскалардың таралуына талдау жасалынды. Осы су қоймасында кездесетін бауыраяқты моллюскалардың көбеюі, дамуы жəне таралуының экологиялық ерекшеліктері, жұмыртқаларының морфологиясы зерттелді. Вегетациялық кезеңде популяцияқұрамын талдау негізінде моллюскалардың 5 түрінің тіршілік циклдерінің сатыларының мерзімдері анықталды.
Keywords: брюхоногие моллюски; бауыраяқты моллюскалар