BIOMECHANICAL AND BIOELECTRICAL PROPERTIES OF RAT’S BLOOD UNDER THE EFFECT OF INFRASOUND AT DIFFERENT DURATIONS OF TIME (Experimental biology, 2015)
В работе исследовано последствие инфразвука от 13 до 30 Гц с интенсивностью диапазоне 10,9 до 14 дБ на проницаемость мембраны и электрической проводимости крови. Установлено, что при этом меняются характеристики мембраны эритроцитов (проницаемость, изменение поверхностного заряда, активность ферментов и т.д.). Обсуждается возможный механизм трансформации энергии инфразвука и за счет резонанса приводящее к изменению процессов биоокисления, обмена и синтеза веществ и снижению функции системы анти-окисления.Жұмыста 10,9-14 дБ диапазонында қарқындылығы болатын 13-30 Гц аралығындағы инфрадыбыстың мембрана өткізгіштігіне жəне қанның электрлік өткізгіштігіне əсері зерттелген. Эритроциттер мембранасының сипаттары (өткізгіштігі, беткейлік заряд өзгерісі, ферменттердің белсенділігі т.б.) өзгеретіні анықталды.Инфрадыбыс энергиясының тасымалдау механизмдерінің мүмкіндіктері, резонанстың биототығу процестерін өзгертетіні, заттардың алмасуы мен синтезделуі жəне анти-тотығу жүйесінің функциясы төмендейтіні қарастырылады.
Keywords: инфразвука; инфрадыбыс