ВЕГЕТАТИВНАЯ РЕГУЛЯЦИЯ РИТМА СЕРДЦА В УСЛОВИЯХ ВЫСОКОГОРЬЯ ЗАИЛИЙСКОГО АЛАТАУ (Experimental biology, 2015)
Быстрый подъем на высоты 2750-3340 м над уровнем моря сопровождался повышением ЧСС и снижением вариабельности ритма сердца. Установлено уменьшение уровня нейрогуморальных влияний и общей мощности спектра ВРС, в структуре которого преобладала доля низкочастотных (LF) и очень низкочастотных (VLF) колебаний, доля высокочастотных (HF) колебаний уменьшалась. С увеличением высоты подъема дизадаптивные сдвиги нейровегетативной регуляции деятельности сердца прогрессировали.Теңіз деңгейінен 2750-3340 м биіктікке жылдам көтерілген кезде жүректің жиырылу жиілігі жоғарылаған жəне жүрек ырғағының вариабельдігі төмендеген. Нейрогуморалды əсер мен жүрек ырғағының вариабельдік спектрінің жалпы қуаттылығының деңгейі төмендегені анықталды, оның құрылымындағы төмен жиілікті (LF)жəне өте төмен жиілікті (VLF) тербелістер үлесі басым келді жəне жоғары жиілікті тербелістер (HF) үлесі төмендегені байқалды. Биіктікке көтерілу жоғарылаған сайын жүрек қызметін нейровегетативті реттеудің дизадаптивті ығысуы күшейе түсті.
Keywords: вариабельность ритма сердца; жүректің жиырылу жиілігі