Beauveria bassiana САҢЫРАУҚҰЛАҚ ИНФЕКЦИЯСЫМЕН ЗАЛАЛДАНҒАН АЗИЯЛЫҚ ШЕГІРТКЕНІҢ ІШКІ ҚҰРЫЛЫСЫНДАҒЫ ӨЗІНДІК ЕМЕС ЭСТЕРАЗАЛАРДЫҢ ӨЗГЕРГІШТІГІ (Experimental biology, 2009)
Beauveria bassiana саңырауқұлақ инфекциясымен залалданған азиялық шегірткенің ішкі құрылысындағы өзіндік емес эстеразалардың өзгергіштігі зерттелді. 3-ші тəулікте залалданған шегірткелердің ішкі құрылысындағы өзіндік емес эстеразалардың белсенділігі жоғарылайтыны, ал 6-шы тəулікте оның төмендейтіні анықталды. Детоксикациялық жүйелер компоненттерінің белсенділігі саңырауқұлақ инфекциясының бастапқы кезеңінде, бунақденелілердің қорғаныс жүйелеріне қарсы бағытталатындығы байқалды.Проведен анализ активности неспецифических эстераз во внутренних органах у личинок азиатской саранчи L. migratoria L. при развитии грибной инфекций B. bassiana. Показано, что происходит увеличение активности неспецифических эстераз во внутренних органах зараженных насекомых на 3 сутки развития инфекции. К шестым суткам микоза в «острый» период инфекционного процесса у насекомых наблюдается снижение активности ферментов до контрольных значений. Активация компонентов системы детоксикации на начальном этапе развития острой грибной инфекции может свидетельствовать об участии детоксицирующихферментов в защитных реакциях насекомых, направленных против грибной инфекции.