ВЛИЯНИЕ РАЗЛИЧНЫХ ТЕХНОЛОГИЙ ОБРАБОТКИ ПОЧВЫ В ЗЕРНОПАРОВОМ СЕВООБОРОТЕ НА РАСПРОСТРАНЕНИЕ ЦЕЛЛЮЛОЗОРАЗРУШАЮЩИХ МИКРООРГАНИЗМОВ В ПОЧВЕ. (Experimental biology, 2017)
В данной работе изучено распространение целлюлозоразрушающих грибов в почве в зависимости от применения различных технологий обработки почвы в зернопаровом севообороте. Было учтено количество бактерий, использующих органическую форму азота, бактерий и актиномицетов, использующих минеральный источник азота, мицелиальных грибов, а также целлюлозоразрушающих микроорганизмов с дифференцированием на бактерии, грибы и актиномицеты.Жүргізілген зерттеулер нəтижесінде, терең қопсыту жүргізілетін дəнді-сүрі танаптың беткі 0-10 см қабатындаминералды жəне органикалық азотты сіңіретін бактериялар белсенді түрде көбееді. 10-20 қабатта əсіресе целлюлоза ыдыратушы микроағзалар жақсы дамиды. Топырақты аудара өңдеу минералды жəне органикалық азотты сіңіретін топырақсаңырауқұлақтары мен бактериялардың, сондай-ақ өсімдік қалдықтары егізілген топырақтың 20-30 см қабатында целлюлоза ыдыратушы микроағзалардың көбеюін арттырады. Топырақты 14 см қабат тереңдікте ұсақ қопсыту 0-10 см қабатта минералды жəне органикалық азотты сіңіретін бактериялар санының жоғарылауын белсендендіреді. Целлюлоза ыдыратушымикроағзалардың көп жиналуы 10-20 см қабатта байқалды. Нөлдік өңдеу жағдайында целлюлоза ыдыратушы микроағзалар 0-10 см қабатта кең таралды.
Keywords: целлюлозоразрушающие грибы в почве; зернопаровойсевооборот