ХАРАКТЕРИСТИКИ СВЯЗЫВАНИЯ МЕЖГЕННЫХ, ИНТРОННЫХ И ЭКЗОННЫХ miRNA С mRNA ГЕНОВ, КОДИРУЮЩИХ ИНТРОННЫЕ miRNA (Experimental biology, 2017)
Изучены сайты связывания 784 межгенных miRNA, 686 интронных miRNA и 49 экзонных miRNA с mRNA 52 генов, кодирующих интронные miRNA. Выявлены особенности связывания miRNA с 5'UTR, CDS и 3'UTR mRNA каждого гена. Установлено повышенное сродство miRNA к 5'UTR mRNA по сравнению с CDS и 3'UTR участками. mRNA 52 генов значительно отличаются по плотности расположения сайтов взаимодействия и числу связываемых miRNA. Выявлены различные типы взаимодействия miRNA с mRNA, отличающиеся по вкладу в энергию взаимодействия 5'- и 3'-участков miRNA. Интронные miRNA не связываются с mRNA генов, кодирующих эти интронные miRNA. Полученные данные способствуют пониманию механизма взаимодействия miRNA с mRNA.784 генаралық miRNA, 686 интронды miRNA мен 49 экзонды miRNA байланысу сайттары 52 интронды miRNA кодтайтын гендерде зерттелді. miRNA-ның əрбір геннің mRNA-ның 5'UTR, CDS мен 3'UTR-мен байланысу ерекшеліктері анықталды. miRNA-лар mRNA-ның 5'UTR-не CDS пен 3'UTR салыстырғанда туыстығы жоғары. 52 геннің mRNA байланысу сайттарының орналасу тығыздығы жəне байланысатын miRNA саны бойынша ерекшеленеді. miRNA-ның 5'- пен 3'- соңының байланысу энергиясына қосқан үлесі бойынша miRNA мен mRNA бірнеше байланысу түрлері анықталған. Интронды miRNA өздерін кодтайтын гендердің mRNA реттемейді. Алынған нəтижелер miRNA мен mRNA байланысу механизмін түсінугекөмектеседі.
Keywords: miRNA; ген