ЭЛЕКТРОМАГНИТТІК ӨРІСТІ ГЕОАНОМАЛЬДЫ БӨЛІМДЕРДІҢ ТЕХНОГЕНДІК ЕРЕКШЕЛІКТЕРІН ЗЕРТТЕУ (Experimental biology, 2017)
Қарыштап дамып отырған зымыран заманындағы адам игілігіне қызмет ететін құралдарды компютерлік техникамен басқарудың дамуы шарықтау шегінде. Осыған орай техникалық индустрияның даму көрсеткіші, заманауй автокөлік машиналардың алыс шақырымды аз уақытта бағындыратын деңгейге жетуі, еліміздің экономикасының даму үстінде екендігін көрсетіп тұрсада, автокөлік жолдарындағы техногендік апаттарға жиі ұшырайтындығы бірнешесебептермен байланыстырылады. Бұл себептердің бірі автокөлік жолындағы аномальды бөлімдердің əсері екендігі соңғы жылдардағы ғалымдар еңбектерінде айтылып келеді. Ендеше, автокөлік жолдарындағы аномальды бөлімдерді түбегейлі əрі нəтижелі зерттеу бүгінгі күннің өзекті мəселесі. Техногенді жайттардың бүлдіруші əсеріне тапболған экожүйені қадағалап отырудың жəне оны оңтайландыру үшін жаңа əдістерін табу қажеттігі туындап отыр. Оған, экожүйеге əсері мол бірақ, аз зерттелген геоэкологиялық процестер ерекше маңызға ие болуын жатқызуға болады. Соның бірі геоэкологиялық жайттарды зерттеу жер асты жəне қыртысындағы электр зарядтары мен түрлі күштерінің автокөлік жолдарының түрлі бөлімдерінде орналасуы экожүйелердің тұрақсыз болуына үлес қосуда.В данной статье рассматривается геоанамалия как основная причина дорожно–транспортного происшествия.
Keywords: ТЕХНОГЕНДІК ЕРЕКШЕЛІКТЕР; геоанамалия