Перспективы сортов яровой мягкой пшеницы селекции КазНИИЗиР. «ҚЕжӨШҒЗИ» ЖШС селекциялық жолымен алынған жаздық жұмсақ бидай сорттарының болашағы (Experimental biology, 2015)
В статье представлены результаты селекционной работы по выведению новых сортов яровой мягкой пшеницы в ТОО «КазНИИЗиР», а также показаны площади, занимаемые этими сортами в производстве в Республике Казахстан, которые составили в 2011 году 791,75 тысяч гектаров. По результатам госсортоиспытания они были вполне конкурентоспособны в сравнении с сортами селекции других НИО Казахстана и России в условиях Северного, Восточного и Южного Казахстана, что и определяет их перспективность внедрения в производство.Мақалада «ҚЕжӨШҒЗИ» ЖШСнда жаздық жұмсақ бидайдың сорттарын селекциялық жұмыстың нәтижелері берілген сол сияқты ол сорттардың өндірісте себілетін аумағы көрсетілген ҚазақстанРеспубликасындағы, 2011 жылғы алған аумағы 791,75 мың гектар. Мемлекеттiк сортсынау нәтижелері бойынша олар толығымен бақталастыққа қатыса алады салыстырмалы түрде Қазақстанның және Ресейдің ғылыми зерттеу институттарының сортарымен солтүстік, шығыс, оңтүстік Қазақстанның жағдайында, олардың болашағы бар екендігі өндіріске еңгізілген кезде анықталады.
Keywords: селекция; культура; яровая мягкая пшеница; сорт; урожайность; площадь внедрения; сортоиспытание; дақыл; жаздық жұмсақ бидай; өнімділігі; өндірісте себілетін көлемі; сорт сынау