Антропометрические особенности юношей казахов обучающихся в г. Алматы. Алматы қаласында оқитын қазақ жасөспірімдерінің антропологиялық ерекшеліктері (Experimental biology, 2015)
В данной статье, описываются результаты исследования уровня физического развития молодых людей, в количестве 100 человек, из различных регионов Казахстана, обучающихся в школах г. Алматы и Казахском национальном университете, в возрасте от 17 до 25 лет. Установлено, что в популяции лиц юношеского возраста I и II группы имеются достоверные различия в величине показателей антропометрических параметров. Средний рост стоя у юношей I группы, в представленной выборке, статистически превышал на 2,3% рост молодых людей II группы. Индекс в схеме соматотипирования по М. Черноруцкому, показал, что среди юношей I группы преобладали лица с нормастеническим телосложением 68%. Среди юношей II группы 76 % с нормостеническим. Индекс морфии показал, что у юношей I и II группы преобладал долихоморфный тип телосложения.Бұл мақалада Қазақстанның əртүрлі аудандарынан, ҚҰУ жəне Алматы қаласының мектептерінде оқитын 17 мен 25 жас аралығындағы жас адамдардың 100 адам көлеміндегі физикалық дамуының зерттеу нəтижелері көрсетілген. Анықталған I жəне II топтағы жеткіншек шақтың тұлғаларының популяциясында антропометриялық параметрлердiң көрсеткiштерiнің нақты айырмашылықтары бар. I топтың жас баласының тік тұрғандағы орташа өсімінің статистикалық көрсеткiші II топтағы жас адамдардың өсімінен 2,3% жоғары. М. Черноруцкийдың соматотипированияның индекс схемасы бойынша I топтағы жас балалардың арасында нормастеническиммен дене бітімі 68%-ға, II топтағы жеткіншектерде нормастеническиммен 76 % жоғары. Морфидың индексi I жəне II топтағы жеткіншектердің долихоморфтық дене бітімі басым екенін көрсеттi.
Keywords: антропометрические показатели человека; физическое развитие юношей; соматотипирование; адам антропометриялық көрсеткіштері; жасөспірімдердің физикалық дамуы; соматиптеу