Gagea pusilla-ның (Liliacea) репродуктивті жүйесін генетикалық алуан түрлілікті анықтау әдісі арқылы зерттеу. Исследование репродуктивной системы G. pusilla методом определения генетического разнообразия (Experimental biology, 2015)
Бұл жұмыста генетикалық алуан түрлілікті анықтау әдісі арқылы Gagea pusilla-ның репродуктивті жүйеcі зерттелді. Gagea pusilla – аралас репродуктивті жүйемен ерекшеленген көктемдік геофит. Морфологиялық талдаулар олардың ерте даму сатысында жер асты жуашықтары арқылы вегетативті жолмен көбейетінін және ересек сатысында аналық баданасы белгілі мөлшерге жеткен кезде толығымен жынысты көбеюге ауысатынын көрсетті. AFLP фингерпринтинг әдісі арқылы Gagea pusilla-ның 178 үлгісіне жасалған талдаулар олардың жынысты көбеюмен қатар вегетативті жолмен көбейіп, клон түзетіні анықталды. Бірақ клон болып табылатын өсімдіктер мен генетикалық даралардың арасындағы арақатынаста жоғары айырмашылық байқалды. Gagea pusilla көбінесе генеративті жолмен көбею салдарынан популяция ішінде алуан түрлі генотиптер саны салыстырымды жоғары, ал генетикалық бірдей үлгілер саны аз болды.Gagea pusilla – весенний геофит, характеризуется смешанной репродуктивной стратегией. На ранней стадии они размножаются вегетативным способом с помощью подземной луковички, но когда родительская луковица достигает определенного размера, они полностью переключаются на генеративное размножение. Используя в данной работе метод AFLP генотипирования для определения генетического разнообразия, мы исследовали репродуктивную систему G. pusilla. В большинстве случаев G. pusilla размножается генеративным способом, и это приводит к сравнительно большому разнообразию генотипов внутри популяции и малому количеству генетически идентичных образцов.
Keywords: AFLP фингерпринтинг; Gagea pusilla; генетикалық алуан түрлілік; репродукция жүйесі. AFLP фингерпринтинг; G.pusilla; генетическое разнообразие; репродуктивная система.