Күнбағыстың жалған ақ ұнтақ ауруына төзімді түрлерінің биохимиялық ерекшеліктері. Биохимические особенности сортов подсолнечника, устойчивых к ложной мучнистой росе (Experimental biology, 2015)
Жүргізілген зерттеулердің нәтижесінде күнбағыстың жапырақ мүшесінде сабақ пен тамырға қарағандапероксидазаның жалпы белсенділігінің жоғарылығы және изоформа құрамы бойынша едәуір гетерогенділігіанықталды. Экзогенді элиситор салицил қышқылымен әсер еткенде пероксидазаның жалпы белсенділігі меноның жекелеген изоформаларының қатынасты белсенділігі жалған ақ ұнтақ ауруына төзімді түрлерінде арта-тыны көрсетілген.Показано что, под влиянием экзогенного элиситора салициловой кислоты общая активность пероксидазы иотносительная активность отдельных изоформ фермента возрастала у сортов подсолнечника, устойчивых кложной мучнистой росе.
Keywords: күнбағыс; жалған ақ ұнтақ ауруы; пероксидаза; изофермент; электрофоретикалық спектрлер; маркер. подсолнечник; ложная мучнистая роса; электрофоретические спектры; маркер.