Влияние инокуляции эндомикоризными грибами и микроводорослями на некоторые физиолого-биохимические параметры пшеницы. Эндомикоризалық саңырауқұлақтар және микробалдырлармен инокуляциясының бидайдың физиологиялық және биохимиялық көрсеткіштеріне әсері (Experimental biology, 2015)
В статье исследуется влияние инокуляции эндомикоризными грибами рода Glomus (G. etunicatum Becker et Gerdemann, G. intraradices Schenck et Smith, G. claroideum Schenck et Smith.) и микроводорослями (Chlorococcum sp., Anabaenopsis sp., Anabaena cylindrospora, Anabaena laxa, Pseudoanabaena sp.) на рост проростков, сухой вес, содержание белка, активность нитратредуктазы 45-дневных растений пшеницы (Triticum aestivum L.)cорта Богарная 56. Показано, что использование микроводорослей A. laxa и Pseudoanabaena sp. является перспективным с точки зрения создания альго-микобионтных ассоциаций, т.к. эти виды оказали положительноевлияние на физиолого-биохимические параметры пшеницы в лабораторных условиях.Мақалада Glomus туысына (G. etunicatum Becker et Gerdemann, G. intraradices Schenck et Smith, G. claroideum Schenck et Smith.) жататын эндомикоризалық саңырауқұлақтар және микробалдырлармен (Chlorococcum sp.,Anabaenopsis sp., Anabaena cylindrospora, Anabaena laxa, Pseudoanabaena sp.) инокуляциясының Богарная 56 бидай сортының өскіндерінің өсуіне, 45 күндік өсімдіктердің құрғақ салмағы, жалпы белок мөлшері мен нитратредуктаза белсенділігіне әсері анықталды. A. laxa және Pseudoanabaena sp. микробалдырлардың пайдалануы болашағы бар екендігі көрсетілді, себебі зертханалық жағдайында бидайдың физиологиялық жәнебиохимиялық көрсеткіштеріне оң әсері белгіленді.
Keywords: пшеница; эндомикоризные грибы; микроводоросли; инокуляция. бидай; эндомикоризалық саңырауқұлақтар; микробалдырлар; инокуляция.