Сравнительный анализ видового состава и ресурсов лекарственных растений Казахстанского Алтая. Қазақстан Алтайының дәрілік өсімдіктерінің түрлік құрамы мен қорларының салыстырмалы анализі (Experimental biology, 2015)
В данной статье приведен анализ видового состава и ресурсов лекарственных растений хребтов Западного Алтая, Нарын и Калбинский отличающихся видовым разнообразием и огромным ресурсным потенциалом. Представлен анализ соотношения семейств и лекарственных видов исследуемой территорий, что позволило выявить крупные и средние семейства. Проведен экологический анализ флоры лекарственных растений и выделены 9 экологических групп по отношению к влаге. Определено, что среди лекарственных растений преобладают ксерофиты и мезоксерофиты. По полученным данным выявлено, что по количеству и запасам лекарственных видов практический интерес представляют хребты: Холзун, Листвяга, Коксуйский, Ивановский, Ульбинский,Нарын; наибольшим видовым разнообразием лекарственных растений отличаются хребты Западного Алтая, а также центральная и восточная части хребта Нарын.Берілген мақалада өздерінің дәрілік өсімдіктерінің түрлік құрамы мен ресурстарының ірі потенциалымен ерекшеленетін Батыс Алтайының, Нарын және Қалба жоталарының дәрілік өсімдіктерінің түрлік құрамы мен қорларының сараптамасы берілген. Зерттеуге алынған аймақтың дәрілік түрлер мен тұқымдастардың қатынасына сараптама жасалды, соның нәтижесінде ірі және орта тұқымдастар анықталды. Дәрілік өсімдіктердің флорасына жасалған экологиялық сараптама нәтижесінде ылғалдылыққа байланысты 9 экологиялық топ анықталған.Жалпы дәрілік өсімдіктер арасында ксерофиттер мен мезофиттер басымдылығы анықталды. Жүргізілген зерттеулердің нәтижесінде дәрілік өсімдіктердің саны мен қоры жағынан қызығушылық тудыратын жоталарға Холзун, Листвяга, Көксу, Иванов, Үлбі жатады, дәрілік өсімдіктердің түрлік құрамының әралуандылығымен Батыс Алтайының жоталары және Нарын жотасының орталық, шығыс бөліктері ерекшеленеді.
Keywords: флора; ресурсы; лекарственные растения; экология; ксерофиты. флора; ресурстар; дәрілік өсімдіктер; ксерофиттер