Морфолого- культуральные особенности изолятов возбудителей septoria nodorum и septoria tritici в Казахстане. Қазақстандағы Septoria nodorum және Septoria tritici қоздырушылары изоляттарының морфологиялық және культуралдық ерекшеліктері (Experimental biology, 2015)
Изучены морфолого- культуральные особенности изолятов гриб Septoria spp., выделенных из различных сортов пшеницы и регионов Казахстана. В 2012-2013 гг. были получены41 изолят возбудителей септориоза, из них 23 изолята относятся S. tritici и 18 – S. nodorum, соответственно. В результате изучении морфолого- культуральных свойств выявлены девять морфотипов S. tritici и шесть морфотипов – S. nodorum.Қазақстанның әртүрлі аймақтарынан және бидай сорттарынан алынған Septoria spp. саңырауқұлақ изоляттарының морфолого-культуральді ерекшеліктері зерттелген. 2012-2013 жылдары саңырауқұлақ қоздырғышының 41 изоляты бөлініп алынды, оның ішінде 23 изолят S. tritici және 18 изолят S. nodorum жатады. Зерттеу барысында морфологиялық ерекшеліктеріне сәйкес S. tritici тоғыз морфотипі және S. nodorum алты морфотипі алынды.
Keywords: пшеница; Septoria nodorum; Septoria tritici; бидай; морфотип; изолят