Туа біткен гипотиреоз аурудың неонатальды скринингі және ретроспективті талдау нәтижелері. Неонатальный скрининг врожденного гипотиреоза и результаты ретроспективного анализа (Experimental biology, 2015)
Мақалада 2011 жылы Алматы қ. туылған нәрестелерде туа біткен гипотиреоз ауруын анықтауда тиреотропты гормон мөлшерінің иммунофлуориметриялық зерттеулерінің нәтижелері көрсетілген. Зерттеу объектісі ретінде нәрестелердің перифериялық қаны алынды. Скринингтен өткен 35793 нәрестелер ішінде туа біткен гипотиреоз ауруы бар 8 бала анықталды. Нәрестелер қанының құрамындағы тиреотропты гормонның орташа мөлшері едәуір теңселгені байқалды, яғни 33,8-266,6 мкЕд/мл аралығында. Қалыпты мөлшерден (
Keywords: қалқанша без гормоны; тиреотропты гормон; туа біткен гипотиреоз; иммунофлуориметриялық тест; неонатальды скрининг. гормоны щитовидной железы; тиреотропный гормон; врожденный гипотиреоз; иммуноф-луориметрический тест; неонатальный скрининг