Фитоэкстракттар және олармен функционализацияланған карбонизделген сорбенттің антимикробтық қасиетін зерттеу.Исследование антимикробных свойств фитоэкстрактов и функционализированных экстрактами карбонизированной рисовой шелухи (Experimental biology, 2015)
Қазіргі кезде іріңді-қабыну инфекцияларын және тері жарақаттарын емдеуде дәрілік өсімдіктер негізіндегі препараттар және сорбциялық белсенділікке ие заттар ерекше орын алады. Дәрілік өсімдіктер негізінде жасалған препараттар жүрек қантамырлары ауруларын, асқазан-ішек жолдарының, бауыр, бүйрек, түрлі тері ауруларының іріңді қабыну инфекцияларын, тағамдық улануларды емдеуде және профилактикасында кеңінен қолданылады.Соған байланысты жұмыста шатыраш (Salvia officinalis), тырнақгүл (Calendula officinalis L.), итошаған (Herbabidentis), мыңжапырақ (Achillea millefolilium) экстрактылары және олармен функционализацияланған карбонизделген күріш қауызының (ККҚ) ішек, тағамдық токсикоинфекциялар, іріңді қабынулардың қоздырғыштары– Echerichia coli, Enterococcus sp., Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium бактериялары қатысындағы антимикробтық қасиеті зерттелінді. Дәрілік өсімдіктердің бос экстракттарымен салыстырғанда фитоэкстракттармен функционализацияланған ККҚ тест-дақылдар қатысында жоғары анмикробтық қасиет көрсеткенПроведены исследования по изучению антимикробных свойств шалфея (Salvia officinalis), календулы (Calendula officinalis L.), череды (Herba bidentis), тысячелистника (Achillea millefolilium) и функционализированных экстрактами карбонизированной рисовой шелухи в отношении возбудителей кишечных, пищевых токсинфекции и гнойно-воспалительных возбудителей – Echerichia coli, Enterococcus sp., Staphylococcus aureus,Salmonella typhimurium. Показано, что антимикробная активность функционализированных экстрактами карбонизированной рисовой шелухи в отношении тест-культуры выше, чем у фитоэкстрактов.
Keywords: фитоэкстракт; карбонизделген күріш қауызы; сорбент; антимикробтық қасиет; функционализация; дәрілік өсімдіктер; токсикоинфекция; іріңді-қабыну процесі.фитоэкстракт; карбонизированная рисовая шелуха