Табиғи сулардан бөлініп алынған жасыл балдыр штаммдары және оларды биотестілеуге пайдалану. Штаммы зеленых водорослей, выделенных из естественных вод, и использование их для биотестирования (Experimental biology, 2015)
Қопа көлінің альгофлорасын көкжасыл, жасыл, диатомды және эвгленалы балдырлар құрайды. Жұмыста табиғи суларға бейімделген микробалдырларды лаборатория жағдайында өсіріп, оларды келешекте су тазалау жүйесіне қолдану мақсатында Қопа көлінен су сапасын анықтауда маңызды нысан болатын Chlamydomonasreinhardtii var reinhardtii Dang, Chlorella vulgaris var vulgaris Beijerinck, Chlorella sp-3K, Scenedesmus obliquus,Ankistrodesmus falcatus var radiatus сияқты альгологиялық таза жасыл балдыр түрлері бөлініп алынып, сипаттама берілді. Олардың ішінен табиғи суларда тез өсетін және ластанған суларды тазалау қабілеті жоғары Chlorella sp-3K штамы сұрыптап алынып, осы штамм көмегімен көл суына биотестілеу жүргізілді. Биотестілеу нәтижесінде Қопа көлі суында Chlorella sp-3K штамы клеткалар саны 15±0,52 млн/мл дейiн өсіп, орташа улылықты көрсетті. Бұдан Қопа көлінде ластаушы заттар концентрациясының орташа дәрежеде екенін байқаймызАльгофлора оз. Копа представлена зелеными, сине-зелеными, эвгленовыми и диатомовыми водорослями.При этом из всех определенных видов микроводорослей по количеству и видовому составу доминируют зеленые водоросли. В результате исследований выделены альгологически чистые культуры зеленых водорослей изозера Копа, дана им краткая характеристика. В работе проведено биотестирование озер по штамму Chlorella sp-3K, выделенного с водных экосистем озера Копа, который отличается быстрой размножаемостью и очищающей способностью загрязнений природных вод. В результате биотестирования, выявлено, что в озере Копа средний уровень токсичности, рост клеток средний – 15±0,52 млн/мл.
Keywords: альгофлора; штамм; микробалдырлар; Қопа көлі; Chlorella sp-3K; биотестілеу. Aльгофлора; микроводоросли; Озеро Копа; биотестирование