Қор белоктары көп жаңа мутантты бидай линияларының идентификациясы. Идентификация новых мутантных линий пшеницы по содержанию запасных белков (Experimental biology, 2015)
Дүние жүзінде егіншілік шаруашылық дақылдарының алатын орны ерекше. Маңызды ауылшаруашылық дақылдарының өнімділігі қоршаған ортаның қолайсыз жағдайларына байланысты азаюда. Сол себепті бидайдың қоршаған ортаға тұрақтылығын, төзімділігін арттыру үшін, мол өнім алу үшін экспериментальды мутагенез арқылы жаңа мутантты формаларды шығару және оны толығымен зерттеу қазіргі кездегі негізгі өзекті мәселе болып отыр. Бұл зерттеу жұмысында объектілері ретінде Алмакен жаздық бидай сорттарының генетикалық негізінде гамма сәулесінің 100 γ және 200 γ мөлшерімен өңдеу арқылы шығарылған жаңа мутантты M4 ұрпақтың өнімді линиялары алынды. Олардың өнімділік бойынша құрылымдық көрсеткіштері және қор белоктарының мөлшері анықталды. Мутантты линиялардың өнімділік бойынша құрылымдық көрсеткіштері мен қор белоктарының мөлшері арасындағы корреляция коэффициенті есептелінді.Проведен структурный анализ по продуктивности новых мутантных линий М4 поколения, полученных с помощью разных доз гамма излучения на основе сортов яровой пшеницы Алмакен, определено содержание запасных белков и коэффициент корреляции.
Keywords: экспериментальный мутагенез; мутация; мутагены; запасных белков; коэффициент корреляции; М4 поколение мутантных линии сорта Алмакен. экспериментальды мутагенез; мутагендер; қор белоктары; корреляция коэффициенті; Алмакен M4 мутантты линиялар.