Мыс иондарының және тұзды жағдайлардың арпа өсімдіктерінің (Hordeum Vulgare l.) өсу параметрлеріне және липидтерінің асқын тотығуына әсері. Влияние иона меди и засоления на рост и перекисное окисление липидов в листьях ячменя (Нordeum vulgare L.) (Experimental biology, 2015)
Бұл жұмыста арпаның (Hordeum vulgare L.) төзімді және төзімсіз 7 сорты (Арна, Бастама, Одесская-100,Илек-42, Асем, Инкар, Сәуле) алынды, оларға мыс иондары мен тұзды жағдайлардың өсу параметрлері және биомассасына жеке және бірлескен әсері зерттелді. Зерттеу барысында арпа сорттарының ішінен мыс ионда-ры мен тұзды жағдайлардың бірлескен әсеріне төзімді және төзімсіз сорттар сұрыпталды. Биомасса бойынша төзімді деп танылған Асем және Сәуле сорттарына, төзімсіз Одесская-100 сортына мыс иондары мен тұзды жағдайлардың липидтердің асқын тотығуына жеке және бірлескен әсері зерттелді. Мыс пен тұзды жағдайлардыңарпа сорттарының липидтерінің асқын тотығуының ұлғаятындығы байқалды. Төзімсіз сорттарда липидтердің асқын тотығуы төзімді сорттарға қарағанда жоғары болды. Арпа сорттарының төзімділігі мен липидтердің асқын тотығуының арасында корреляция орнатылды.Было исследовано совместное действие ионов меди и засоления на ростовые показатели различных сортов ячменя (Нordeum vulgare L.). Определена степень развитии окислительного стресса через определение уровня перекисного окисления липидов в листьях ячменя различных сортов при раздельном и совместном действииионов меди и засоления. Выявлены наиболее устойчивые и неустойчивые сорта.
Keywords: мыс; тұзды жағдай; биомасса; малон диальдегиді; липидтердің асқын тотығуы; медь; засоление; малоновый диальдегид; перекисное окисление липидов.