(untitled) (Experimental biology, 2015)
УК мутагенез микробалдырлардың мутантты дақылдарын ала отыра ластанған су экожүйелерін биотестілеу мүмкіншілігін беретін маңызды әдістердің бірі. УК- сәулесімен сәулелендіру химиялық мутагенезбен салыстырғанда маңыздылығы жоғары мутагендеу әдістерінің бірі, яғни УК мутагенез ластануды төмендету, қолдану қарапайымдылығы, өсірудің залалсыз жағдайын қамтамасыз ету секілді бірқатар артықшылықтарға ие. Зерттеме барысында жабайы және Chlamydomonas reinhardtii (CC 1021) жасыл мутантты микробалдыр дақылының фенотиптік сипаттамалары анықталды. Нәтижесінде 1 мин сәулелендіру арқылы мутантты CC1021Mut1 дақылы таңдап алынды. Қатты және сұйық орталардағы мутантты дақыл жабайы дақылға қарағанда колонияларының көлемі, түсі секілді жоғарғы фенотиптік көрініске ие. Микроскоптау мутантты клеткалардың жабайы клеткалардан клетка көлемі мен түсі бойынша анық ерекшеленетінін көрсетті. УФ мутагенез является мощным инструментом для получения мутантных штаммов микроводорослей для использования в биотестировании загрязненных водных экосистем. УФ-облучение является сильным мутагенным веществом, по сравнению с химическим мутагенезом, УФ мутагенез имеет ряд преимуществ, такие как уменьшает загрязнения, простота в использовании, и стерильные условия выращивания. В данном исследовании были изучены фенотипические характеристики диких и мутантных штаммов зеленой микроводоросли Chlamydomonas reinhardtii (CC 1021). В результате были отобраны мутантные колонии штамма CC1021Mut1, полученные после 1 мин облучения. Мутантный штамм имеет отличные фенотипические признаки от дикого штамма, такие как размер и цвет колоний на твердой и жидкой средах. Микроскопирование показало, что мутантные клетки отличаются по размеру и цвету от клеток дикого типа.