(untitled) (Experimental biology, 2015)
В представленной статье дана экологическая оценка современного состояния дубовых лесов, произрастающих в пойме реки Урал, относящихся к категории пойменных, а также, встречающихся в оврагах и балках - байрачных лесов. В результате многолетних исследований были выявлены причины деградации и сокращения площади дубрав, вызванные неблагоприятными экологическими условиями. Результаты исследований позволили выявить изменения количественных и качественных показателей, характеризующих дубравы как растительные сообщества. Отмечено повреждение листьев, снижение густоты крон и их усыхание, обеднение флоры и фауны изучаемых лесов, сокращение площади, занимаемой дубравами и замена их кленовыми и ясеневыми сообществами и др. Выяснено, что ухудшение состояния дубрав является следствием комплексного воздействия факторов различного характера. Он үш жылдық зерттеу жұмыстарының нәтижесінде бұйратты және жайылма еменді ормандарының флоралық құрамы анықталды. Флора 73 тұқымдас пен 292 туысқа біріккен 509 өсімдік түрлерінен құралады. Соңғы кезде әр түрлі экологиялық фактордың әсерінен түрлік құрамының азайғандығы байқалады. Флоралық құрамынан 55 түрдің жойылып кетуі табиғи генофондтың төмендеуіне, шалғындық өсімдіктер мен табиғи жайылымдардың өнімділігінің төмендеуіне әкеліп соқтырды. Еменді ормандардың кең таралған түрлері еменді-бүлдіргенді және еменді-інжугүлді ормандар болып табылады. Қазіргі таңда еменді ормандардың атмосфералық ауаның ластануынан, Жайық өзені деңгейінің және жер асты суларының төмендеуінен, климаттық фактордың өзгеруінен, әр түрлі ауру туғызатын насекомдардың әсерінен азуы, деградациясы байқалады.