(untitled) (Experimental biology, 2015)
В результате проведенных исследований с помощью высокочувствительного метода ДНК-комет на лабораторных мышах установлена генотоксичность несимметричного диметилгидразина, нитрозодиметиламина и фипронила. Генотоксические эффекты проявлялись в однонитевых разрывах ДНК в клетках легких, селезенки, печени и почках. С увеличением дозы изучаемых веществ наблюдалось усиление их ДНК-повреждающего эффекта. Установлена различная чувствительность висцеральных органов к генотоксическому действию ксенобиотиков. Зертханалық тышқандарын жоғары сезімталдық ДНҚ-комет әдісі көмегімен зерттеу жұмыстарының нәтижесінде симметриялық емес диметилгидразин, нитрозодиметиламин және фипронил генетикалық уыттылығы анықталды. Генотоксикалық әсерлер өкпе, көк бауыр, бауыр және бүйрек жасушаларының ДНҚ біржіптік ажырауында айқындалған. Зерттеліп жүрген заттар мөлшері көбеюімен, олардың ДНҚ бұзу әсерінің күшейтуы анықталған. Ксенобиотиктердің генотоксикалық әсеріне висцералдық мүшелердің түрлі сезгіштігі қойылған.