(untitled) (Experimental biology, 2016)
Мақалада ластанған тоған суларының ауыр металдармен ластану деңгейі анықталды. Судың ластануын алдын-алу өзекті мәселе. Ластанған суды кейбір су өсімдіктерімен тазартуға, моделді тәжірибе негізінде зерттеу жүргізілді. Ол үшін Eichhórnia crássipes және Pistia stratiotes су өсімдіктерін тоған суларын биологиялық тазартуға пайдаланылды. Су өсімдіктері - ауыр металдар, биогенді элементтермен ластанған өзен-көлдерді тазартушы фиторемедиаторлар болып табылады. Тәжірибеде биогенді элементтер әсерінің су өсімдіктерінің биомасса шоғырлауына әсері анықталды. Біздің мақсатымыз Eichhórnia crássipes, Lemna minor және Pistia stratiotes су өсімдіктерімен ластанған тоған суларды тазартудың оңтайлы биологиялық тәсілін ұсыну. Бастапқыда су құрамындағы металл концентрациялары айқындалды, соң ластанған суға су өсімдіктері өсіріліп биосорбциялау деңгейі зерттелді. Судағы металл концентрацияларының мөлшері ААС көмегімен анықталды. В статье определен уровень загрязнения тяжелыми металлами загрязненных прудов. Предотвращение загрязнения воды на сегодняшний день актуален. В качестве модельного эксперимента для очистки загрязненных вод были отобраны некоторые водные виды растения - водные гиацинты такие, как Eichhórnia crássipes и Pistia stratiotes. Водные гиацинты считаются фиторемедиаторами, которые используются для очистки загрязненных озер и рек от тяжелых металлов и биогенных элементов. В эксперименте было определено влияние биогенных элементов на концентрацию биомассы водных гиацинтов. Наша цель заключается в нахождений оптимального биологического способа для очистки загрязненной воды пруда с помощью водных гиацинтов Eichhórnia crássipes, Lemna minor и Pistia stratiotes. Первоначально было определено концентрация металлов в воде, после в загрязненной воде выращивались водные гиацинты, и исследовалось уровень биосорбций. Концентрация металлов в воде определялось с помощью ААС.