(untitled) (Experimental biology, 2016)
Мақала жаңа ісікке қарсы агенттер анықтау үшін скринингтік бағдарлама, онкология саласындағы әлеуетті диагностикалық және клиникалық қосымшаларымен белок нәтижелері ұсынады. Bacillus түріндегі бактериядан алынған, қатерлі өспе ісік жасушаларының жеке бағыттарына арнайы әсер ететін жаңа канцеролитті параспоральды қосымшалары зерттелген. Бұл жұмыстың нәтижесінде әртүрлі H-серотиптерінің B. thuringiensis spp. israelensis штаммаларына жататын канцеролитті параспориндердің 8 жаңа продуценттері табылды. Берілген параспоралды қосымшалары белсенділігі Hep G2 (гепатокарценома) және MiaPaca-2 (панкреатитті карцинома) қатерлі өспе ісік жасушаларының культураларына көрсетілді. Қалыпты жасушаларында цитотоксикалық белсенділігін болмауына салыстырмалы талдау клеткалық желісі MDCK (бүйрек ұяшық) белсенді субстанцияның тең соманы әсер жүргізілді. В статье представлены результаты скрининговой программы по поиску новых противоопухолевых белковых агентов, имеющих потенциальное диагностическое и клиническое применение в области онкологии. Проведен поиск новых канцеролитических параспоральных включений, полученных из бактерий рода Bacillus, имеющих узкоспецифическое действие на отдельные линии опухолевых клеток. Результатом текущего исследования является обнаружение 8 новых продуцентов канцеролитических параспоральных включений, относящихся к штамму B. thuringiensis spp. israelensis различных H-серотипов. Противоопухолевая активность полученных параспоральных включений была подтверждена на культурах опухолевых клеток Hep G2 (гепатокарценома) и MiaPaca-2 (панкреатическая карцинома). Сравнительный анализ отсутствия цитотоксического действия на нормальные клетки проводился посредством воздействия равного количества активной субстанции на клеточную линию MDCK (клетки почек).