(untitled) (Experimental biology, 2016)
Мақалада микробалдырлар клеткаларының өсу үрдісін сипаттайтын негізгі көрсеткіштер, өсу және көбею қарқындылығы анықталды. Басымды түрлердің ауысуы жүретін альгоценоздардағы маусымдық сукцессиялар - толық зерттелмеген құбылыс болып табылады. Сондықтан микробалдырлардың араласқан дақылдарын зерттеу табиғи және жасанды экологиялық жүйелерге де қатысты әрі маңызы зор. Зертттеу нысаны ретінде микробалдырлар дақылдары алынды: Anabaena flos-aquae, Anabaenopsis arnoldii, Nostoc linckia, Calothrix pariethina,сондай-ақ олардың жеке және аралас қоспалары пайдаланылды. Зерттеуде дақылдардағы өсу параметрлерінің өзгерісін құрғақ және ылғалды массаның ұлғаюы, жасушалар концентрациясы және т.с.с. бақылаулар бойынша жүргізілді. Зиянды заттардың су ағзаларына әсері бойынша зерттеуде калий бихроматы пайдаланылды. Микробалдырлардың алуан түрлілігіне байланысты балдырлар, негізгі тест-нысандардың бірі ретінде, ластанған су ортасының улылығына мониторинг жүргізуге мүмкіндік береді. В статье были определены основные показатели роста клеточных культур микроводорослей в присутствии хрома. В альгоценозах сезонные сукцессии, сопровождающиеся сменой доминирующих видов, являются не до конца изученным явлением. В связи с этим исследование характера межвидовых взаимовлияний в присутствии повреждающих факторов может способствовать выяснению направленности ростовых процессов в альгоценозах. Объектам исследований являлась культура микроводорослей: A. flos-aquae, A. arnoldii, N. linckia, C. pariethina, а также смешанные виды микроводорослей. Были определены ростовые показатели клеточных культур, сухая и сырая биомассы по ростовым параметрам и концентрация клеток. В связи с этим, микроводоросли являются тест-объектом для определения загрязненных сточных вод и проведения мониторинга для выявления токсичности водоемов. Для определения влияния токсичных концентратов, было внесено в водную среду бихромат калий.