(untitled) (Experimental biology, 2016)
Бұл мақалада жаздық бидайдың 70 сорты мен линиясының сары татқа төзімділігін зерттеу нәтижелері көрсетілген. Зерттеу барысында күздік бидайдың 31 үлгісі (зерттелінген санының 44,3%) ауруға көлденең төзімділік, ал 29 сорт пен линия (41,4%) расаға тән төзімділік көрсетті. Олардың арасында PP 530, LC909, Saskia, Vlasta, Occitan, Beavborg, Ada, Saihun, Expres және Таза сорттары патогенге танаптық және расаға тән төзімділік байқатты. Сондай-ақ, ауруға төзімділігі бойынша 665Н797-6, 686Н25-9, 694Н436, 837Н292-4, Э-99, Э-574, Э-578, Э-782 және Э-789 линиялары ерекшеленді. Молекулалық скрининг күздік бидайдың 3 үлгісінде Yr5, 7 үлгісінде Yr10 және 6 үлгісінде Yr15 гендері бар екенін көрсетті. В данной статье представлены результаты изучения устойчивости 70 сортов и линии мягкой пшеницы к желтой ржавчине. В ходе исследований 31 образцов озимой пшеницы (44,3% от числа изученных) проявили горизонтальную устойчивость, а 29 сортов и линии (41,4%) – расоспецифическую устойчивость к болезни. Среди них сорта PP 530, LC909, Saskia, Vlasta, Occitan, Beavborg, Ada, Saihun, Expres и Таза показали и полевую и расоспецифическую устойчивость к патогену. Кроме того по устойчивости к болезни большой интерес представляют перспективные линии 665Н797-6, 686Н25-9, 694Н436, 837Н292-4, Э-99, Э-574, Э-578, Э-782 и Э-789. Молекулярный скрининг показал наличие у 3 образцов озимой пшеницы гена устойчивости Yr5, у 7 образцов – Yr10, у 6 образцов – Yr15.