(untitled) (Experimental biology, 2016)
Миокард инфарктісі дамуымен байланысты кандидат-гендер іздестірілді. Миокард инфарктісі дамуымен байланысты гендердің деректер қоры құрылды және осы гендердің функцияларының салыстырмалы аспектіде талдауы өткізілді. Миокард инфарктісі дамуына қатысатын гендердің көбі басқа жүрек-тамыр ауруларының (жүректің ишемиялық ауруы, гипертония, атеросклероз, метаболиттік синдром) дамуына байланысты екені көрсетілді. Бұл гендердің әр түрлі әлеуметтік ауруларындағы қатысуының талдауы қарастырылады. Миокард инфарктісі дамуымен байланысты құрылған гендердің деректер қоры, экспрессиясы микроРНК-ға тәуелді гендерді табу үшін, негізі болып табылады. Алынған гендердің деректер қорының ерекшеліктері және оның, молекулярлы-генетикалық маркерлер көмегімен миокард инфарктісін ерте диагностикалау әдістерін өндеуге пайдалануы талқыланады. Проведен поиск генов-кандидатов, связанных с развитием инфаркта миокарда. Создана база данных по генам, связанным с развитием инфаркта миокарда и проанализированы в сравнительном аспекте функции этих генов. Показано, что многие из генов, участвующих в развитии инфаркта миокарда, связаны с развитием других сердечно-сосудистых заболеваний: ишемическое заболевание сердца, артериальная гипертензия, атеросклероз, метаболический синдром. Анализируется участие этих генов в различных социально значимых заболеваниях. Созданная база данных по генам связанным с развитием инфаркта миокарда служит основой для выявления генов, экспрессия которых зависит от действия microRNA. Обсуждаются особенности полученной базы данных по генам и использование ее в разработке методов ранней диагностики инфаркта миокарда с помощью молекулярно-генетических маркеров.