(untitled) (Experimental biology, 2016)
Мақалада Солтүстік Тянь-Шань қарыстаушыларының биотопта таралуын зерттеу нәтижесі келтіріледі. Зертеу нәтижесінде қарыстаушылар биотопта біркелкі таралмағандығы белгілі болды. Қарыстаушылардың басым бөлігі орманшалғынды биотопта кездеседі (49 түр). Дала биотопта 35 түр, басқа 23 түр шалғынды биотоптан орын алады. 25 түр шөлді-даланы жөн көреді және ең аз санды 4 түр барлық биотоптарды мекен етеді. Биотопта орыналасуына байланысты қарыстаушыларды 4 негізгі экологиялық топқа бөлуге болады: мезофилдер, ксерофилдер, мезоксерофилдер және эврибионттар. Мезофилдер 52 түр және жалпы фаунаның 41% құрайды. Бұл түрлер орманды, жағалау және шалғын биотоптардың әр түрлі типтерін жөн көреді. Дала және шөлді-дала биотоптарын жөн санайтын 49 (38%) түр ксерофилдерге жатады. 24 түр (18%) - мезоксерофилдер, олардың басым бөлігі жазық даланың шалғынды жерлерін мекен етеді, эврибионттар 4 (3%) түр зерттелген барлық биотоптарды мекендейді. В сатье приводиться результат исследований биотопической распространение пяденицы Северного Тянь-Шаня. В результате исследований отмечено неравномерное распределение пядениц по биотопам. Наибольшее число видов пяденицы встречается в лесолуговых биотопах (49 вида). Степные биотопы занимают 35 видов, другие 23 видов занимают луговые биотопы. 25 видов предпочитает пустыно-степные биотопы и наименьшее количество видов (4) обитает во всех биотопах. В зависимости от занимаемого видом биотопа пяденицы подразделяются на 4 основные экологические группы: мезофилы, ксерофилы, мезоксерофилы и эврибионты. Мезофилы представлены 52 видами и составляют 41% от общего количества фауны. Эти виды предпочитают лесные, пойменные и луговые биотопы разных типов. 49 (38%) видов относятся к ксерофилам, которые предпочитают степные и пустыно-степная биотопы. 24 видов (18%) - мезоксерофилы, большинство из которых занимают луговые участки в степных биотопах, эврибионты 4 (3%) виды обитают вовсех изученных биотопах.