(untitled) (Experimental biology, 2016)
Қалыпты және тәжірибелік жағдайда шудың ұзақ мерзімдегі әсерін арнайы шу тудыратын аппаратта ұсталған қояндардың аурикулярлы биологиялық активті нүктелерінің биофизикалық қасиеті бойынша зерттелді. Шудың әсерінен кейін өзгеріске ұшырауы және хроноқұрылымдық параметрлерінің қалыпты жағдайының ауытқуы байқалды. Қалыпты және шу әсерін алған қояндардың терісіндегі аурикулярлы биологиялық активті нүктелердің температуралық көрсеткіштерінің тәуліктік динамикасы айқындалды. Тәжірибеге түскен қояндардың, қандайда бір жағдайға тәуелсіз, хроноқұрылымдық параметрлері қалыпты жағдайдағы топпен салыстырғанда айтарлықтай өзгерген мәні байқалады. Жануарлардың терісіндегі биоактивті нүктелердің биоырғақтарының тәуліктік динамикасы мен хроноқұрылымдық параметрлерінің өзгешеліктерін анықтау хронофизиология теориясына қосқан нақты берілген жаңа үлес болып табылады. Алынған нәтижелер биоактивті нүктелердің биоырғақтарындағы хроноқұрылымдық параметрлерінің өзгеретіндігін дәлелдей отырып, қоршаған ортаның стресс факторларына бейімделу кезіндегі тәуліктік ырғақтың хроноқұрылымдық параметрлерінің қайта қалыптасуын толық түсінуге және сараптауға көмектеседі. Исследовано суточная динамика температурных показателей аурикулярных биологических активных точек на коже кролика в норме и в условиях воздействия шума. Замечалось изменение после воздействия шума и колебаний, то есть изменение хроноструктурных параметров от нормы. Был выявлен показатель температуры биологических активных точек на коже животных разделенных на две группы. Определение особенностей суточной динамики биоритмов биоактивных точек кожи животных и хроноструктурных параметров дал значимый вклад в теорию хронофизиологий. Полученные результаты с одной стороны доказывая изменения хроноструктурных параметров биоактивных точек биоритмов, также помогают полностью понять и оценить преобразование хроноструктурных параметров суточного ритма во время адаптации на стрессовые факторы окружающей среды. Investigated the dynamics of daily temperature readings auricular biologically active points on the skin of a rabbit in normal conditions and exposure to noise to notice changes after exposure to noise and vibrations, ie the change chronostructural parameters from the norm. Was detected outside temperature biologically active points on the skin of animals were divided into two groups. Defining features of the daily dynamics of biorhythms bioactive points of the skin of animals and chronostructural parameters gave a significant contribution to the theory of hronofiziology. The results obtained with one side arguing chronostructural change parameters of bioactive points biorhythms, also help to fully understand and appreciate the transformation parameters chronostructural circadian rhythm during adaptation to stressful environmental factors.