(untitled) (Experimental biology, 2016)
Бұл жұмыс «Бурабай» Мемлекеттік ұлттық табиғи паркінің флорасын зерттеуге арналған мақалалар циклінің жалғасы болып табылады. Мақалада табиғи паркіндегі түтікті өсімдіктерінің таксономиялық талдау келтірілген. Зерттеулер 2010-2014 жж. маршрутты әдіспен жүргізілді. Зерттеумен 10 орманшылықтың территориясы қамтылған. Әдебиеттің және флористикалық жинақтамаларының сынап талдауы, гербарлық материалдың өндеуі және өзіміздің мәліметтері «Бурабай» табиғи паркі территориясында жоғары сатыдағы түтікті өсімдіктерінің 691 түрлердің болуын көрсетті. Салыстыру мақсатымен талдауға Орталық-Қазақстандық ұсақшоқының далалық аймағы бойынша мәліметтер енгізген. Орталық-Қазақстандық ұсақшоқындағы cолтүстік-шығыс шетінде Бурабай сілемінің орналасуы және флораның далалы емес, ормандалалы сипаттамасы жетекші тұқымдастардың, әсіресе туыстардың құрамында байқалады. Данная работа является продолжением цикла статей, посвященных исследованию флоры Государственного национального природного парка «Бурабай». В статье приведен таксономический анализ сосудистых растений природного парка. Исследования проводились в 2010-2014 гг. маршрутным методом. Изучением были охвачены территории 10 лесничеств. Критический анализ литературы и флористических находок, обработка гербарных материалов, собственные данные, показывают, что на территории природного парка «Бурабай», насчитывается 691 вид высших сосудистых растений. Для сравнения в анализ включены данные по степной части Центрально-Казахстанского мелкосопочника. Положение Боровского массива на северо-восточной окраине Центрально-Казахстанского мелкосопочника, а также лесостепной, а не степной характер флоры отражаются в составе ведущих семейств и особенно родов. This work is a continuation of articles series, devoted to the study of flora of the State National Natural Park «Burabay». The article givs a taxonomic analysis of vascular plants of the natural park. Studies were performed in 2010-2014 using route method. The territory of 10 forestries was covered with the study. Critical analysis of literature, floristic findings, processing of herbarium materials and own data shows that in the territory of natural park «Burabay» there are 691 species of higher vascular plants. The steppe part’s data of Central Kazakh Hummocks are included in the analysis for comparison. Borovskoy array’s location in the north-eastern edge of Central Kazakh Hummocks and forest-steppe flora are reflected in the composition of leading families, and especially of genera.