(untitled) (Experimental biology, 2016)
Үрмебұршақ сорт үлгілерінің белоктық компоненттері зерттелінді. Зертелінуші сортүлгілерінің белоктық мөлшерінің 23,2% - 30,8% ауытқитындығын көрсетті. Ресейлік және қазақстандық сорт үлгілері арасында («Иранская» 30,8%, шет ел селекциясы) және («Журавушка» 30,7%, ресей селекциясы) сорттары белок құрамы бойынша жоғары нәтижелер көрсетті. Ал қазахстандық сорт үлгілер «Ақтәтті» және «Бомба» орташа деңгейде болды. Үрмебұршақтың зерттелуші сортүлгілерде альбуминдік-глобулиндік белоктық фракциялар құрамы 76,2-82,3% аралығын құрады. Үрмебұршақ сортүлгілеріндегі лектин белсенділігі эритроциттің тегіне тәуелді және жоғары титр, яғни 38,3 – 55,8 [мг/мл]-1 аралығын құрады. Қоян эритроциттерін қолданғанда агглютиндеуші белсенділік көр тышқан эритроциттерімен салыстырғанда барлық сорт үлгілерінде жоғары деңгейде болды, генотипке байланысты 10-13 балл көрсетті. Ең жоғарғы белсенді сорттар «Юбилейная белая» және «Журавушка», қазақстандықтан «Ақтәтті» болып табылды. Изучены белковые компоненты сортообразцов казахстанской, российской и зарубежной селекции фасоли обыкновенной. Показано, что содержание белка, у изучаемых сортообразцов, варьируют от 23,2% до 30,8%. Выявлены сортообразцы с максимальным содержанием белка: «Иранская» (30,8%, зарубежная селекция) и «Журавушка» (30,7%, российская селекция). Казахстанские сортообразцы «Актатти» и «Бомба» занимают промежуточное положение. Альбуминово-глобулиновая фракция в семенах всех изученных сортообразцов фасоли была преобладающей и составляла 76,2-82,3%. Проведенный биоскрининг на активность лектинов показал, что лектиновая активностью изучаемых сортообразцов фасоли зависит от происхождения эритроцитов, генотипа и варьрует от 10 до 13 баллов. Все исследуемые образцы имели достаточно высокий титр лектинов: 38,3 – 55,8 [мг/мл]-1. Наиболее перспективными для получения лектинов являются сорта «Юбилейная» и «Журавушка», из казахстанских - «Актатти». It has been studied protein compounds of the common beans from Kazakhstan, Russian and foreign selection. It has been shown that the protein content in studied cvs varies from 23.2% to 30.8%. The highest protein content is contained in foreign cv. “Iranskaya”(30.8%) and “Zhuravushka” (30.7%) from Russian collection. Cvs “Aktatti” and “Bomba” occupy an intermediate position. The albumin-globulin fraction in the seeds of all studied cvs dominated among other fractions and was 76.2-82.3%. Bioscreening demonstrated that lectine activity of studied cvs depends on the origin of erythrocytes, genotype and ranges from 10 to 13 points. All of cvs have the high titer of lectine (38.3-55.8[mg/ml]-1). The most perspective lines and species for obtaining lectines are cvs “Yubileinaya”, “Zhuravuska” and local cv. “Aktatti”.