(untitled) (Experimental biology, 2016)
Гемодинамикалық көрсеткіштері физиологиялық жүйелердің жасқа сай ерекшеліктерімен белгіленеді, әсіресе қанайналу жүйесі. Жас кезеңдерінде жүрек-қантамыр жүйесі онтогенездің түрлі этаптарында негізінен зат және энергия алмасудың арнайы өзгерістерімен қамтамасыз етілген бірнеше ерекшеліктер арқылы сипатталады. Балалар жүрегінің еті энергияны көп жұмсайды. Сондықтан, жүрек етіндегі тотықтану процестері қызу жүреді. Жүрек бұлшық еті оттегіні көп мөлшерде тұтынады. 3 сынып және 10 сыныпта оқитын қыз балалар мен осы жастағы ұл балалардың қалыпты жағдайдағағы және динамикалық жүктемеден кейінгі гемодинамикалық көрсеткіштерін салыстырғанда келесі нәтижелер анықталды. 3 сынып және 10 сыныпта оқитын қыз балалар мен осы жастағы ұл балалардың қалыпты жағдайға қарағанда динамикалық жүктемеден кейінгі гемодинамикалық көрсеткіштерін салыстырғанда систолалық артерия қысымы, диастолалық артерия қысымы, жүректің жиырылу жиілігі және қанның минуттық көлемі жоғарғы дәрежені, ал қанның систолалық көлемі төменгі дәрежені көрсетті. Гемодинамические показатели связаны с возрастными особенностями физиологических систем организма, в частности системы кровообращения. Разные виды нагрузок вызывают резкое увеличение потребления кислорода в нервной и мышечной системах ребенка. Поэтому возникает необходимость в обеспечении возросшего потребления кислорода органами и тканями. Данную функцию обеспечивает кардиореспираторная система организма. Были исследованы возрастные особенности сердечно-сосудистой системы у девочек и мальчиков школьного возраста. У детей, обучающихся в 3 и 10 классах, были исследованы основные гемодинамические показатели: частота сердечных сокращений, систолический и минутный объем крови, артериальное давление в покое и после динамической нагрузки. При сравнительном анализе наших результатов были выявлены возрастные и половые физиологические особенности показателей сердечно-сосудистой системы. Haemodynamic indexes are related to the age-related features of the physiological systems of organism, in particular systems of circulation of blood. The different types of loading cause the sharp increase of consumption of oxygen in nervous and muscular systems of child. Were investigated age-related features of the cardiovascular system in children of school age. We investigated the basic hemodynamic parameters: heart rate, systolic and minute blood volume and blood pressure at rest and after dynamic load. According to the results of our study revealed age and gender indicators of physiological characteristics of the cardiovascular system.