(untitled) (Experimental biology, 2016)
Туберкулездің адам және бұқа сияқты түрлерімен үй, жабайы және зообақ жануарларының зақымданғаны әлемнің көптеген мемлекеттерінде тіркелген. Инфекциялық процестің туындауы мен өтуі барысында туберкулез қоздырғышын енгізу жолдары, шамасы, вируленттілік дәрежесі сонымен қатар жануар организмінің төзімділік деңгейі маңызды әсер етеді. Инфекция жұқтырған организмде этиологиясы бойынша туберкулез микобактериясының себебінен туындаған спецификалық емес құрылымдар, параспецификалық реакциялар дамып және иммунитеттің ұлпалық реакциясының маңызды екі негізгі фазасы болып табылатын туберкулез үшін басты сипаттама спецификалық қабыну туындайды. Mt.avium туберкулез микобактерияларымен зақымдалған үлкен құмтышқан өкпесінің нәзік құрылысын зерттеу нәтижесінде біріншілік туберкулез төмпешіктерінің түзілуіне алып келетін патологиялық процесс анықталды, ары қарай ол некрозға дейін үдей түсіп, мүшелердің жекелеген аймақтарының құрылымы жоғалғандығы байқалды. Случаи туберкулеза бычьего и человеческого видов у домашних, диких и зоопарковых животных зарегистрированы во многих странах мира. Значительное влияние на возникновение и течение инфекционного процесса оказывает степень вирулентности, доза и пути проникновения возбудителя туберкулеза, а также уровень резистентности организма животных. Известно, что в инфицированном организме развиваются параспецифические реакции, неспецифические по своей структуре, этиологически обусловленные микобактериями туберкулеза, и специфическое воспаление, характерное для туберкулеза, что является сущностью двух основных фаз тканевых реакций иммунитета. В результате изучения тонкого строения легких большой песчанки, зараженных микобактериями туберкулеза Mt.avium было обнаружено в легких резко выраженной патологический процесс, приводящий образованию туберкулезных первичных бугорков, также наблюдается прогрессирование вплоть до некроза и потри в отдельных участках органа характерной структуры. Cases of bovine tuberculosis and human species in domestic, wild and zoo animals were registered in many countries around the world. A significant impact on the occurrence, and during the infectious process provides a degree of virulence, the dose and the penetration of mycobacterium tuberculosis, as well as the level of resistance of animals. It is known that in the infected organism develops paraspecific reaction, nonspecific in its structure, due to mycobacterium tuberculosis etiology and specific inflammation typical of tuberculosis, which is the essence of the two main phases of tissue reactions immunity. A study of the fine structure of the lungs of great gerbils which are infected with mycobacterium tuberculosis Mt.avium was found in the lungs pronounced pathological process leading education tuberculosis primary tubercles, also observed the progression up to necrosis and rub in some parts of the body characteristic structure.