(untitled) (Experimental biology, 2016)
Спортпен шұғылданатын жасөспірімдердің жас ерекшеліктерін ескере отырып, жүктемеден алдын және жүктемеден кейінгі систолалық қысымы зерттелді. Алынған нәтижелерді талдағанда жасөспірімдердің жүктемеден кейінгі систолалық қысымы жүктемеге дейінгі көрсеткіштермен салыстырғанда жоғарылағаны анықталды. Бұл көрсеткіштер бойынша түсірілетін жүктеменің шамасына тәуелді әртүрлі жас аралығындағы жасөспірімдердің денсаулықтарын қадағалап, бағалауға мүмкіндік береді. 14-17 жас аралығынан тұратын жасөспірімдердің көрсеткіштерін басқа топтармен салыстырғанда жүктемеден кейін айқын жоғарылағаны байқалды. Систолалық қысымның көрсеткіштері жүректің жалпы функциялық күйіне тәуелді келеді. Өсу мен даму барысында барынша жоғары систолалық көлем көрсету мүмкіншілігі жоғарылай береді. Қорыта айтқанда, жас өскен сайын жүректің потенциалдық мүмкіндіктері жоғарылайды. Бала жүрегінің бұлшық ет жұмысына бейімделуінің ерекшелігіне - қанның систолалық көлемінің көбеюі арқасында жүрек лақтыруының өсетіндігі жатады. Исследовано систолическое давление до и после нагрузки у подростков занимающихся спортом. Выяснено уменьшение показателей систолического давления у подростков после нагрузки. По показателям исследования следует больше уделять внимания на дыхательную систему и включать больше дыхательных упражнений. Данные показатели можно использовать для оценки здоровья у подростков разного возраста от силы нагрузки. Systole pressure is investigational before and after loading for the teenagers of going in for sports. Reduction of indexes of systole pressure is found out for teenagers after loading. On the indexes of research it is necessary anymore to spare attention on the respiratory system and to include more respiratory exercises. These indexes can be used for the estimation of health for the teenagers of different age from force of loading