(untitled) (Experimental biology, 2015)
Бұл мақалада Оңтүстік Қазақстанда кездесетін Chenopodiaceae тұқымдасына жататын Climacoptera lanata түрінің анатомоморфологиялық зерттеулердің нəтижелері берілген. Жұмыста өсімдіктің диагностикалық белгілері, морфологиялық жəне анатомиялық ерекшеліктері көрсетілген, яғни жапырақтарының ұзындығы, эпидермисінің, бағаналы ұлпаның, су жинақтағыш паренхимасының өлшемдері, өткізгіш шоқтарының диаметрі, аудан бірлігінде болатын устьицалар саны жəне типі; сабағының алғашқы қабық радиусының қалыңдығы, орталық цилиндр клеткаларының жəне эпидермисінің диаметрі. Биологиялық активті заттардың локализациясы анықталды, яғни май қышқылдары – жапырақ өткізгіш шоқтары айналасындағы секреторлы клеткаларында, сабақтың ксилема түтіктерінде жəне қабықтың паренхима клеткаларында; сапониндер көп мөлшерде жапырақтың су жинақтаушы ұлпаларында байқалған.