(untitled) (Experimental biology, 2015)
В статье приводятся результаты анализа интенсивности плодоношения основных древесно-кустарниковых пород на территории Иле-Алатауского государственного национального природного парка (ИАГНПП).Выявлена неоднородность этого показателя, как по годам наблюдений, так и по отдельным породам, особенно резко выраженная у Celtis caucasica, Armeniaca vulgaris, Malus sieversii, Juniperus pseudosabina, J.sibirica.Отмечена прямая взаимосвязь неурожайных лет с особенностями погодных условий в период цветения и завязывания плодов. Мақалада Іле- Алатау паркінің территориясындағы қарқындылық жемістеніу негізгі ағаш - бұта тектес тұқымдардың анализ нəтижесі беріледі. Жемістенуінің бір текті еместігі жылдар бойы жəне де дара тұқым бойынша бақыланады. Ерекше Celtis caucasica, Armeniaca vulgaris, Malus sieversii жəне аршаларда Juniperus pseudosabina, J.sibirica көрінеді. Тік байланыс шығымсыздық жылдар ауа райы ерекшеліктерімен гүлдену шағы мен байланды жемістену уағытында белгіленеді