(untitled) (Experimental biology, 2015)
Мақалада организмнің резервтік мүмкіндіктерін жоғарылату үшін қосымша өлі кеңістік құралын қолданудың жайы баяндалады. Арал өңірінде өмір сүретін жас жігіттер мен қыздардың қанындағы лейкоциттер мөлшеріне əсерін зерттеуге құралды қолдану жайлы мəліметтер келтіріледі. Қосымша өлі кеңістік құралын қолдану лейкоциттер құрамының өзгерісін тудырмайды. Сонымен қатар, білім алушының қан құрамының олардың тұрғылықты мекеніне тəуелділігі анықталмайды. Гипоксиялық- гиперкапниялық жаттығулар организмнің функционалдық көрсеткіштеріне қолайлы əсер көрсететіні анықталады. Тыныс алу жаттығуларын қолданғанда маусымдық айырмашылық тіркелмеген. В статье приводятся данные по использованию прибора дополнительного мертвого пространства для повышения резервных возможностей организма. Приводятся данные по применению прибора у молодых жителей региона Приара лья для изучения влияния на лейкоцитарный состав крови. Использование прибора не вызвало как таковых изменений состава лейкоцитов. Не выявлено зональной зависимости состава крови обучающихся от региона проживания. Гипоксически гиперкапнические тренировки оказывают в целом положительное воздействие на функциональные показатели организма. Не было выявлено cезонной зависимости использования дыхательных тренировок