(untitled) (Experimental biology, 2009)
Белковые фракций сыворотки крови маралов – рогачей определяли фотометрическим методом. Изменчивость белковых фракций сыворотки крови маралов – рогачей определяли в зависимости от возраста. В период их роста увеличение концентрации глобулинов в крови указывает на интенсивность процесса обмена в тканях и функциональную активность клеток. Увеличения привесов маралов рогачей находится в прямой зависимости от сбалансированного питания и содержания в крови общего белка и глобулинов. Исследования выявили, что увеличения уровня общего белка в крови обусловлено в основном увеличением количества β и γ глобулинов. Еркек маралдардың қан сарысуының құрамындағы белоктық фракциялар фотометриялық əдіспен анықталды. Еркек маралдардың жасына байланысты белоктық фракциялардың өзгергіштігі анықталды. Маралдардың өсуі кезінде қан сарысуның құрамындағы глобулин концентрациясының жоғарылауы ағза ұлпаларының зат алмасу процесінің интенсивті жүруін жəне торша функциясының қарқындылығын білдіреді. Еркек маралдардың салмақ қосуы толық қанды азықтануымен бірге қандағы жалпы белоктың жəне глобулиннің мөлшеріне байланысты. Қандағы глобулин фракцияларының төмендеуіне қарай тəуліктік салмақ қосуы да төмендейді. Зерттеулердің нəтижесінде қандағы жалпы белок мөлшерінің ұлғаюы β- жəне γ- глобулиндерімен олардың липидтік комплекстерінің ұлғаюымен тікелей байланысты.