(untitled) (Experimental biology, 2015)
Установлено, что штаммы Rhodoccus ruber КЛ4, Pseudomonas aeruginosa КИБ продуцируют биосурфактанты при выращивании на гидрофобных (гексадекан) и гидрофильных (глюкоза) субстратах. По результатам ИК спектроскопии полученные биоПАВ отнесли к классу гликолипидов. Изучено влияние факторов окружающей среды таких как: температура, pH среды, концентрация минеральных солей, на активность биосурфактантов. Установлено, что биоПАВ остаются активными в интервалах температуры от 4 до 50оС, pH от 6-9,5; однако добавление минеральных солей приводит к резкому снижению активности биосурфактантов. Rhodoccus ruber КЛ4, Pseudomonas aeruginosa КИБ штамдары биосурфактанттарды гидрофобты (гексадекан) жəне гидрофилді (глюкоза) субстраттарда бөліп шығаратыны анықталды. ИҚ спектроскопия əдісі арқылы алынған спектрлердің нəтижесінде осы биоББЗ гликолипидтер классына жатқызылды. Биосурфактанттардың белсенділігіне қоршаған ортаның факторларының (температура, ортаның рН-ы,минералды тұздардың концентрациясы) əсері зерттелді. ББЗ температураның 4-50оС, рН-тың 6-9,5 аралығында белсенді болады, ал минералды тұздар биосурфактанттардың белсенділігін бірден төмендетеді.