(untitled) (Experimental biology, 2015)
TOR (target of rapamycin) киназа присутствует у большинства видов эукариот и играет ключевую роль как в регуляции процессов роста и развития организмов, так и формировании метаболического ответа клетки на действие различных стрессовых факторов. В настоящей работе с использованием мутантной по гену AtTOR линий арабидопсиса изучена роль TOR системы в физиологических механизмах адаптации растений Arabidopsis thaliana к солевому стрессу. В условиях солевого стресса в растениях мутантных линий установлено повышение активности альдегидоксидазы и ксантиндегидрогеназы. На основании участия этих ферментов в биосинтезе АБК предположено, что TOR в определенных условиях может выступать в качестве фактора негативной регуляции биосинтеза АБК. TOR (target of rapamycin, рапамициннің нысанасы) киназасы жоғары сатыдағы эукариоттардың көпшілігінде кездеседі. Ол организмдердің өсуі мен дамуын реттеуде жəне əртүрлі стресс факторларына қарсы метаболизмдік жауаптың қалыптасуында шешуші рөл атқарады. Алайда, TOR-сигналинг жүйесі эукариоттарда маңызды болғанымен, бұл ферменттің (киназаның) өсімдіктердегі реттелуінің физиологиялық механизмдері əлі де толықтай ашылмаған күйінде қалып отыр. Бұл жұмыста Arabidopsis thaliana өсімдігінің тұзды стресс жағдайына бейімделуінің физиологиялық механизміндегі TOR-сигналинг жүйесінің атқаратын рөлін AtTOR мутант линияларын қолдана отырып зерттедік. Біз жүргізген зерттеу арқылы тұзды стресс жағдайында AtTOR мутант линияларда алдегидоксидаза жəне ксантиндигидрогеназа ферменттерінің белсенділігінің жоғарылайтындығын анықтадық. Осы ферменттердің өсімдіктерде АБҚ-ның биосинтезіне қатысатындығына негізделе отырып,айрықша жағдайлар астында TOR киназасының АБҚ биосинтезінің кері реттеуші факторы ретінде қызмет атқаратындығы тұжырымдалды.