(untitled) (Experimental biology, 2015)
Қазақстан Республикасы үкіметі 2007 жылғы қаулысымен Республика аумағында қара сексеуіл ормандарын шабуға тиым салған. Табиғи жағдайда өсіп-өніп өзін қалпына келтіруге ұзақ уақыт керек. Сол себепті табиғи экожүйені аз ғана уақыт ішінде қалпына келтіру үшін, қара сексеуіл өсімдігін лабораториялық in vitro жағдайында көптеп көбейту. Мақалада қара сексеуіл өсімдігін биотехнологиялық əдістер арқылы көбейту жолдары көрсетілген. Сексеуіл экспланттарын алғаш жасанды қоректік ортаға енгізу үшін, əр түрлі қоректік орталар қолданылды. В 2007 году правительство инициировало новый запрет на вырубку саксаула сроком на десять лет. Исходя из вышесказанного, можно сделать вывод, что требуется восстановление саксаульников. Существующие технологии выращивания посадочного материала требует значительных средств и рабочей силы. Поэтому необходима разработка высокоэффективной технологии ускоренного получения посадочного материала, которая могла бы способствовать воспроизводству лесов в районах антропогенного воздействия. В статье приведены возможности массового размножение саксаула черного(Haloxylon aphyllum) биотехнологическими методами