(untitled) (Experimental biology, 2015)
Мақалада стевиядан алынған экстракттардың стевия тұқымдарының in vitro жағдайында өніп-өсу белсенділігіне тигізетін əсері қарастырылған. Стевия тұқымдарының өніп-өсу қарқыны экстракт табиғаты мен концентрацияларынан жəне өңдеу уақытынан тəуелді болатыны анықталды. Тұқымдарды экстракттармен қысқа уақыт өңдеуге қарағанда ұзақ уақыт (60 минут) өңдеу оңтайлы болатыныдығы анықталды. Зерттеуге алынған экстракттардың ішінде таза стевиозид пен гликозидтердің жиынтығына қарағанда, құрғақ жапырақтан су жəне спирт негізінде жасалған экстракттар тұқымдардың өніп-өсу қарқынын едəуір арттыратыны анықталды В статье приведены результаты по изучению влияния биологически активных веществ на проростание, рост и развития семян стевии в условиях in vitro. Выявлено, что эти процессы зависят от природы и концентрации экстрактов полученных из стевии а также от времени экспозиции. Процент проростания семян Серия биологическая. №3/1(59). 2013 при 60 минутной экспозиции была выше, чем с 30 минутной экспозицией. Высокие показатели проростания,рост и развитие семян наблюдалось при обработке с экстрактами стевии приготовленными из сухих листьев на водной и спиртовой основе, по сравнению с экстрактами из чистого стевиозида и суммой гликозидов.