(untitled) (Experimental biology, 2015)
Клонирован кДНК-ген EEV119, кодирующий трансмембранный белок, локализующийся во внешней оболочке вируса оспы овец (SPPV) штамма «НИСХИ». Построены рекомбинантные конструкции «Y-EEV119- TMV» и «ARCх3-EEV119-ТМV». В качестве 5’-нетранслируемой последовательности (5’НТП) конструкция «YEEV119-TMV» содержала 5’НТП (Y) геномной (г)РНК Y-вируса картофеля (PVY), а конструкция «ARCх3-EEV119-ТМV» – три копии 10-нуклеотидной вставки (ARCх3), комплементарной центральному району 18SрРНК пшеницы (нуклеотиды 1113-1122). Были синтезированы in vitro соответствующие мРНК, которыетранслировали в бесклеточной системе зародышей пшеницы. Показано, что обе конструкции обеспечивают значительный уровень синтеза белка EEV119 SPPV, при этом 5’НТП гРНК PVY обладала наибольшей способностью усиливать синтез белков. Қой шешегі вирусының (SPPV, «НИСХИ» штамы) сыртқы қабықшасында орналасқан трансмембрандық белокты кодтайтын EEV119 кДНК-ген клондалды. «Y-EEV119-TMV» жəне «ARCх3-EEV119-ТМV» рекомбинанттық конструкциялар жасалды трансляцияланбайтын тізбек (5’-TT) ретінде картоп Ү-вирусының (PVY) геномдық (г)РНҚ-ның 5’-TT «Y-EEV119-TMV»конструкциясындаболды, ал «ARCх3-EEV119-ТМV» конструкциясында бидай 18S рРНҚ-ның орталық аумағына (1113 1122 нуклеотидтер) комплементарлы 10-нуклеотидтік үш көшірме (ARCх3) болды. Сəйкес мРНҚ-дары in vitro жағдайда түзіліп, олардың тең жартысы бидай ұрығынан алынған жасушасыз жүйеде трансляцияланды. Екі конструкция да SPPV EEV119 белогының түзілуін айтарлықтай деңгейде қамтамасыз етсе де, PVY гРНҚ 5’-ТТ белок түзілуін күшейтуде ең жоғары қабілетпен ерекшеленді