(untitled) (Experimental biology, 2015)
Исследовали вариабельность ритма сердца во время сна на высотах 5115 – 7600 м, выполненное при восхождении на п. Эверест. Установлено повышение общего спектра мощности вариабельности ритма сердца и ЧСС при наборе высоты до 7100 м, с последующей тенденцией к снижению общего спектра мощности и прогрессирующим повышении ЧСС на высоте 7600 м. Выраженность изменений ЧСС и общей мощности спектра ВРС зависит от высоты и продолжительности пребывания в условиях высокогорья. Эверест шыңына шығу кезінде орындалған 5115-7600 м биіктіктегі ұйқы уақытында жүрек ырғағының вариабелдігі зерттелді. 7100 м биіктікке дейін жүрек жиырылу жиілігі (ЖЖЖ) мен жүрек ырғағының вариабелдігінің (ЖЫВ) жалпы қуатты спектрі жоғарылаған, ал 7600 м биіктікте жалпы қуатты спектрі төмендеген жəне ЖЖЖ үдемелі артқан. Биік таулы жағдайларда ЖЖЖ жəне ЖЫВ жалпы қуатты спектрінің айқын өзгерістері оның биіктігі мен мекендеген ұзақтығына тəуелді келеді.