(untitled) (Experimental biology, 2009)
В настоящей работе приведены результаты исследований по изучению нефтеокисляющей активности свободных и иммобилизованных на минеральные сорбенты клеток микроорганизмов-нефтедеструкторов, проведенные в полевых условиях на месторождении Каражанбас Мангистауской области. Наибольшая нефтедеструкционная активность отмечена у микроорганизмов-нефтедеструкторов, иммобилизованных на керамзит. Бұл жұмыста минералды сорбенттерде иммобилизделген жəне бос күйінде мұнай тотықтырушы микроорганизмдердің мұнайды ыдырату белсенділігін анықтау барысында далалық жағдайда Маңғыстау облысы Қаражанбас кен орнында жүргізілген тəжірибенің қорытындысы келтірілген. Мұнайды ыдырату белсенділігі бойынша жоғары көрсеткіш көрсеткен керамзитта иммобилизделген мұнай ыдыратушы микроорганизмдер.