(untitled) (Experimental biology, 2017)
Бұл мақалада ауылшаруашылық бидай дақылының əртүрлі сорттарының өсуіне тұз, мыс иондарының жеке жəне бірлескен əсерлері байқалады. Зерттеу əдістері бойынша бидай дақылының 5 сортына (Казахстанская 3, Шағала, Мелтурн, Кайыр, Казахстанская раняя) сараптамалық талдау жасалды. Осы аталған сорттарға зертханалық жағдайда тұз жəне мыс иондарының, жəне осы екеуінің бірлескен əсерінде əртүрлі концентрацияда зерттеулер жүргізілді. Зерттеу барысында тұз жəне мыс иондарының жеке жəне бірлескен концентрациясында өсірілген əртүрлі бидай сорттарына скрининг жүргізілді. Сонымен қатар өсімдіктің сабағы мен тамырының ұзындықтары жəне биомассасын анықтау үшін құрғақ жəне кептірілген күйдегі салмақтары өлшенді. Алынған мəліметтер бойынша əртүрлі бидай сорттарының жерүсті мүшесі мен тамырының өсуінің тежелу деңгейі байқалды. Яғни əртүрлі бидай сорттарын тұз, мыс иондарының жеке жəне бірлескен əсерінде өсімдіктердің өсу деңгейі арқылы төзімділігі мен төзімсіздігі анықталды. В данной статье рассматриваются влияние NaCl, ионов меди, а также их совместное действие на различные сорта пшеницы. По результатам исследования были протестированы следующие 5 сортов пшеницы: Казахстанская 3, Шағала, Мелтурн, Кайыр, Казахстанская раняя. Были определены биометрические параметры надземных и подземных органов: длина надземных органов и корней и определена их биомасса. По полученным результатам отмечено снижение роста корней и надземных органов различных сортов пшеницы при действии засоления и ионов меди. По результатам исследования были выявлены устойчивые и неустойчивые сорта пшеницы.